Verhalen

Verhalen van Hemelwieg

en ervaringen anderen

Vanuit de moederschoot

Een zachte Hemelwieg

Je kan mij een opdracht gevenWil je niet zelf maken wat er in je hoofd ontstaat, dan kun je mij dit met een gerust hart vertellen. En ga ik aan de hand daarvan voor jou maken wat ik erbij zie en voel. En dat kan van alles zijn, ook al is het iets kleins wat er wordt gevraagd.


Het is fijn als je een formulier invult met je vraag. Ik bel je dan voor een telefonisch gesprek,  waar we elkaar beter leren kennen. Als er vertrouwen is ontstaan luister ik naar jouw verhaal, en samen komen we tot ideeën waar jij je goed bij voelt. En zal ik het ontwerp voor je gaan uitwerken.


Denk aan een hemelwieg, hemelwade, waxinelichtjes, kistknoppen, een gevilt verhaal, hart, ster, notitieboekje, vlinder.......

Nieuw programma samen met Yvonne Koster. Een innerlijke reis van 6 weken, waarin je liefdevol het gevoel uit je baarmoeder gaat vastleggen in een verhaal van vilt en schrift.

Ga hiervoor naar de website verteljeverhaalinvilt.nl voor de volledeige uitleg.

Hemelwieg verwerkt in een vlogg

door Erik Vermeij van Prachtig Afscheid

Het is een mooi document geworden waar goed in naar voren komt waar een Hemelwieg voor is. Zelf ben ik blij met het resultaat. Om het te bekijken klik op de knop onder dit bericht.

Hemelwieg schenken aan

Radboud UMC Nijmegen

Vandaag 22 juli 2021 was de dag dat ik Hemelwieg ben gaan schenken aan het Radboud UMC Nijmegen.


Hartelijk ontvangen door

Verpleegkundige Elles Boerstal,

Verpleegkundige Iris Kremers,

Marloes van Dalen Teamleider zorg, unit verloskunde afd perinatologie Radboud UMC Amalia Kinderziekenhuis.

Rosita Wellink Teamleider zorg perinatologie unit neonatologie.


Met heel veel interesse is er geluisterd naar mijn uitleg en gebruik over de wateropbaring met Hemelwieg omhulsel. En heb ik mooie complimenten mogen ontvangen.


Hierna heb ik de Hemelwiegjes overhandigd, mede namens de donateurs en kon ik 3 hemelwiegen schenken in 3 verschillende maten. Tot 12 weken, 16 weken en 20 weken. In de kleinste maten zit ook een wateropbaring en in allen een kleine wade om het kindje in te wikkelen als het ware afscheid komt.


De verlosafdeling gaat zelf kijken hoe ze gebruik gaan maken van de schenking, en zijn er heel blij mee. En dat ben ik ook. Zo fijn om op deze manier ouders te kunnen helpen met dit grote verlies en voor een zacht en warm aanvoelend afscheid.


Met de doneeractie gaan we door om weer bij andere ziekenhuizen te kunnen schenken. Zie voor doneren link bij comments

Hallo lieve Nathalie.

De hemelwieg is echt prachtig en ook de gedachte erachter maakt het zo mooi, warm en waardevol. We voelen ons nog steeds vereerd dat we ze mochten ontvangen.

Ik durf niet te zeggen of ze al in gebruik zijn genomen. Dat doen ze straks op verloskunde nadat het goed gedocumenteerd is hoe er mee om te gaan.

Maar ik zal je in de toekomst zeker laten weten hoe het ontvangen wordt.

Hele dikke knuffel van mij 

Screenshot_20210712-152637_WhatsApp[1]
Screenshot_20210712-152643_WhatsApp[1]
Screenshot_20210712-152649_WhatsApp[1]

Hemelwieg in Vakblad Kraamzorg 

van Juli 2021


Heel fijn dat er zo'n mooi stuk staat in het Vakblad Kraamzorg en er op deze manier veel aandacht is voor het afscheid van een kind wat nog een poos in de buik van mama had horen te zitten.


Je leest er mijn verhaal en hoe het komt dat er een Hemelwieg is.

Maar ook de doneeractie komt aan bod.


Het artikel is geschreven door Alice ten Napel.

Er is een fotoshoot geweest met Claudia Kamergorodski

Nathalie met Hemelwade

Hemelwieg in Hart van Nederland                            juli 2021

Heel trots


In een artikel over de watermethode / wateropbaring waar Stephanie verteld over hun stilgeboren kindje en dat de watermethode veel troost heeft gebracht en hun kindje mooi roze van kleur was. Mariëlle Bruntink van het RKZ Beverwijk verteld over deze manier van afscheid nemen en laat de wateropbaring met hemelwieg omhulsel zien in de film.


Bekijk deze door op de link hieronder te drukken.

27 mei 2021

Schenken Hemelwieg aan RKZ


Ontvangen door 3 personen op de verlosafdeling van het RKZ. Een warme en gemoedelijke sfeer.


Op één van de verloskamers heb ik de Hemelwiegen overhandigd aan Mariëlle Bruntink, waarna zij ze heeft uitgepakt en met elkaar hebben bewonderd. Fijn als er zo wordt gereageerd op wat je met zoveel liefde maakt.


De schenking is mede mogelijk gemaakt door alle donateurs van de doneeractie van Hemelwieg. Doneren is nog altijd mogelijk voor een volgend ziekenhuis.


Ook gaat het RKZ werken met de wateropbaring met Hemelwieg omhulsel.

Er is gekozen voor de vlinders. Nadat wij hebben afgesproken wanneer ik zou komen, hebben ze deze opdracht gegeven.


Wat fijn dat ze dit nu aanbieden aan de ouders. Zodat zij langer de tijd hebben om afscheid te nemen.

Reactie Laurina

Hemelwieg voor Laurina Cerredo

van Doula Lau / rouwdoula


Vanmorgen laurina van

Doula Lau, regulier doula en rouwdoula/bereavement doula/doula de luto

op bezoek in het atelier.

Deze vrouw begeleidt vrouwen die gaan bevallen van een kindje dat is overleden in welke stadia van de zwangerschap ook. Hoe fijn als je wordt bijgestaan door iemand die je begrijpt.

Ik ken Laurina nu 3 jaar, alleen via social media en telefoon gesprekken. En vandaag voor het eerst live kennis gemaakt.

Vandaag was zij er om een Hemelwieg in ontvangst te nemen namens de doneeractie van Hemelwieg.

Ook heeft ze van mij persoonlijk een Hemelwieg ontvangen voor haar opleiding die zij geeft aan studenten.

Het was een fijne ochtend.

Hemelwieg nogmaals dank voor de grote geschenken, ik zal ze recht doen 💛 en dat ik bij jou en je gezin mocht komen. Wat ontbrak was een grote knuffel, maar die hou jij tegoed! Ik wil je ook namens de andere Doula's van Het Doula Collectief bedanken voor je ongelooflijke inzet en passie om de verlieservaring van ouders met jouw Hemelwiegen, Troostengelen en andere creaties te valideren en ook wat menselijke warmte te schenken. Bijzonder mens💛!

Reactie Stephanie

FANTASTISCH wat jij voor ons hebt gedaan 

Nathalie Roelofsen Nijzink!

Hopenlijk in de toekomst nog veel samenwerking!

Het Mumc+ is als een ware ambassadeur

voor Hemelwieg.


Vandaag een afspraak met Stephanie Kreutz op de verlosafdeling van het Ziekenhuis.

Het Maastricht UMC heeft een mooie opdracht gegeven aan Hemelwieg om een omhulsel te ontwerpen voor de wateropbaring die ze gebruiken voor kindjes die komen te overlijden tijdens de zwangerschap.

De watermethode is er voor 16, 20 en 24 weken. En het is zo fijn als het kindje kan worden toegedekt als de moeder gaat slapen. Ook natuurlijk mogelijk op andere momenten van de dag.

Zo fijn dat ik het vertrouwen heb gekregen en er zoiets moois is ontstaan. Een aanvulling op de collectie van Hemelwieg.

Mijn dank gaat ook uit naar Judith Formannoy waar ik alles mee heb geregeld.

Herinneringsboek, in opdracht gemaakt

Een herinneringsboek gemaakt om cadeau te geven aan ouders die tijdens de geboorte van hun kindje gelijk afscheid moeten nemen. Hier komt geluk en verdriet heel dicht bij elkaar. Een geboorte vieren om te gaan rouwen voor het afscheid. Hopelijk kunnen ze straks troost putten uit wat er in het boek staat. Verhalen van zichzelf en van dierbaren, foto's, kaarten, brieven en tekeningen.


Mooie reactie gekregen van degene die het boek in opdracht heeft laten maken.


Beste Nathalie


Het boek heb ik zojuist ontvangen. Je hebt mijn verwachtingen overtroffen. het is echt ontzettend mooi geworden.


Ik was er zelfs wat ontroerd van doordat er al zoveel gevoel uitspreekt.


Mijn complimenten en hartelijk dank.

Hemelwieg omhulsel, in opdracht gemaakt

Een op maat gemaakte Hemelwieg omhulsel. Naar maten van een eigen watermethode voor de wateropbaring. 


Dit is in opdracht gemaakt voor een echtpaar dat ging bevallen van een kindje dat niet levensvatbaar is. Alleen de wateropbaring geeft een koud en kil gevoel. Het is al zo moeilijk om je kindje te verliezen. Met een omhulsel van wol geeft het een zacht en warm gevoel voor het afscheid.

Deze reactie kreeg ik net na de bevalling en het in gebruik nemen van de wateropbaring.


Hoi Nathalie, ik wilde even laten weten dat vanmorgen vroeg het kindje geboren is. Ik ben met ouders mee naar huis gegaan om het kindje in de watermethode te leggen. De hoes paste perfect en het was prachtig. Dinsdag komt de fotograaf aan huis.

Nogmaals bedankt voor alles!


Een fotograaf kan mooie foto's maken van je overleden kindje om een diebare herinnering te hebben voor altijd.

Nathalie (50) verloor haar tweeling tijdens de zwangerschap, nu maakt ze hemelwiegjes voor lotgenoten:

‘Klein afscheid voor groot wonder’Dikke tranen. Nathalie Roelofsen (50) uit Harderwijk verloor ruim 25 jaar geleden haar tweeling tijdens de zwangerschap. Er was niets. Geen afscheid. Die pijn, die gunt ze niemand. Daarom besloot ze iets bijzonders te maken voor lotgenoten: hemelwiegjes.

Midden in de woonkamer trekken twee vrolijk dansende engelen op een groot schilderij de aandacht. Nathalie Roelofsen (50) uit Harderwijk heeft ze de namen Madelief en Sophie gegeven. De twee geven haar inspiratie voor de hemelwiegjes die ze maakt voor stilgeboren baby’s. 

De engeltjes staan voor de meisjestweeling die Nathalie Roelofsen en haar man na vijftien weken zwangerschap verloren. ,,Wat had ik er graag een gehad voor de meisjes. We moesten ze achterlaten in het ziekenhuis en hebben ze niet meer gezien. Het is ruim 25 jaar geleden maar ik weet het nog goed. Geen afscheid, er was niets. Leeg, wat was ik leeg. Verdrietig, dikke tranen.’’

Jongensgezin

Na het verlies van de tweeling, kregen de Roelofsen drie jongens: Xander (22), Christian (21) en Kelvin van zestien. ,,Een mooi stel, een echt jongensgezin. Daarom is dit zo’n fijn plekje voor mij, ben ik even in mijn eigen wereld’’, vertelt ze in haar atelier achter hun huis in Harderwijk. Ze weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om afscheid nemen, te rouwen en te leren omgaan met verlies, zegt ze. 


Lees het hele verhaal en bekijk de film

Wat een fijne reactie, Hemelwieg heeft troost gebracht.


Afgelopen weekend heb ik de foto's van de afscheidsfotograaf bekeken. Deze vind ik treffend, het is afgesloten. Precies zoals we bedoelde. Zacht en warm. Vlindertjes als symbool voor lichtheid.


Ik werd benaderd met de vraag voor een Hemelwieg. Hun zoontje was te vroeg geboren en niet levens vatbaar. Dit is enkele jaren geleden gebeurt. En op dat moment is er voor gekozen om het kindje te cremeren. De urn heeft een mooi plekje gehad, als een altaartje.


Maar er was een gevoel wat ze niet kon rijmen. En niet over ging. Ze had al eens een Hemelwieg gezien in een bericht. En dat was het, iets heel zachts. Dat wou ze voor haar kindje. Mooi dat je ook nog na jaren je gevoel kan volgen.


Ze hebben de urn van hun kindje een fijn, warm en zacht plekje gegeven in een Hemelwieg. En een mooi plekje uitgezocht op de begraafplaats. Een Hemelwieg met vlinders. Waxinelichtjes met vlinders voor opa en oma en losse vlinders voor in het bloemstuk. En deze zijn een herinnering voor de kinderen.


Een mooi, teder en warm afscheid.

Fijn dat Hemelwieg hieraan heeft mogen bijdragen.


foto gemaakt door Ilja Verstrate Herinneringsfotografie.

Een mooi artikel in de krant van.

Woensdag 10 februari 2021


Over de schenking van Hemelwieg aan het MUMC

22 januari 2021


Deze dag zijn de Hemelwiegjes geschonken aan het


Maastricht UMC
Via onderstaande knop ga je naar de website van het ziekenhuis.

Hier lees je meer informatie over Hemelwieg en de watermethode.

22 januari was de dag dat ik naar Maastricht reed, samen met mijn man René. Toen we er waren heeft hij me afgezet bij de hoofd ingang, en ging ik met mijn hemelwiegjes in mooie tasjes opzoek naar de goede afdeling. Op zich had ik het vrij snel gevonden. De verlosafdeling, en daar werd ik opgewacht door 4 dames, waaronder Judith Formannoy, waarmee ik dit samen heb geregeld. Het was een zeer warm ontvangst met thee en een heerlijk stuk verse vlaai.


Ze waren allemaal heel erg benieuwd naar de hemelwiegjes. Bij het uitpakken kwam gelijk ter sprake dat ze twee hemelwiegjes zouden krijgen, maar ik had er vier meegenomen. En dat was niet zonder rede. Twee Hemelwiegjes namens de donateurs van de doneeractie, hoe mooi is dat. Zo fijn dat mensen die hemelwieg een warm hart toedragen zo gul zijn geweest.  En twee Hemelwiegjes namens Hemelwieg.


Tijdens het uitpakken van de afscheidwiegjes hoor ik oehh en ahh, ze zijn er helemaal weg van. Dat is zo fijn deze reactie. De wiegjes gaan van hand tot hand en er wordt gevoeld hoe zacht ze zijn, en dat het er zo uit hoort te zien “een afscheid van je zo gewenste kindje”. En wat is dat ook een mooie bevestiging voor mijzelf, deze waardering.


Na de kennismaking van ons en de producten, gingen we naar een verloskamer om van de wiegjes en de overhandiging van de Hemelwieg mooie foto’s te maken. Ook zijn er foto’s gemaakt van de watermethode die ze in het MUMC gebruiken. [DKs-vitrine] Deze zijn er voor kindjes vanaf 16 tot 24 weken. In de hemelwieg is er een watermethode mogelijk tot 16 weken. Dit sluit dus mooi op elkaar aan. Hemelwieg kan ik ook maken tot 40 weken of er is een Hemelwade.


Hemelwieg is gemaakt van merinowol en zijden, waardoor het geheel van natuurlijke materialen met de hand is gemaakt. Van elk Hemelwiegje is er één exemplaar. En het is mogelijk dit te laten personaliseren in kleur en thema.

Hemelwieg voor een klein afscheid van een GROOT wonder.

Verhaal van het MUMC+ op Faceboek,

Vrouw, Moeder en Kind centrum.


Als primeur in Nederland heeft het MUMC+ sinds 22-01-2021 beschikking over hemelwiegjes.


Door mevrouw Nathalie Roelofsen van stichting “Hemelwieg” zijn er vier hemelwiegjes geschonken aan de verloskamers.

Op de verloskamers worden iedere dag prachtige kindjes geboren, helaas overlijden enkele kindjes rondom de geboorte.

Dit kan doordat het kindje al vroegtijdig is overleden in de baarmoeder of door aangeboren afwijkingen/complicaties waartoe besloten wordt om deze zwangerschap te beëindigen.


Wanneer je kindje levenloos geboren wordt, sta je voor de verdrietige taak om welkom te heten en afscheid te nemen tegelijk.

Er zijn een aantal methodes beschikbaar op de afdeling verloskunde, om op een mooie manier afscheid te kunnen nemen. Namelijk d.m.v watermethode of deze icm een hemelwiegjes.

Zie onderstaande link voor meer informatie over deze onderwerpen.

 Hemelwieg


op weg naar Maastricht UMC


Het is 22 januari 2021 en vandaag is de dag dat Hemelwieg geschonken gaat worden aan het Universitair medisch centrum Maastricht. 


Dit is mede mogelijk gemaakt door de donateurs. En het is fijn dit te kunnen delen. Er was een fotograaf bij aanwezig en het vervolg zal op een later moment worden gedeeld, tegelijk met het ziekenhuis.


Hou mijn website en socials in de gaten. Ik deel het graag met jullie.

Hemelwieg in de media

Mooie berichten en reclame

Deze mooie advertentie staat in 


NEL magazine 2


Dit is een magazine voor mensen die te maken hebben met het verlies van een kind. Hierin kun je troost vinden voor het verdriet wat je meemaakt.

Hemelwade in het

Vakblad uitvaart bij NOVITEITEN

Reactie Christina

Moeder van 3 kindjes 

gestorven in de baarmoeder


Hallo allemaal, na lang zoeken hebben wij hemelwieg gevonden om onze 3 kindertjes op een mooie manier een plaatsje te geven. Wij kwamen in contact met Nathalie, ook wij hadden onverwerkt verlies.


Onze 3 kleintjes zijn 30 jaar geleden gestorven in de baarmoeder. Nooit over gesproken, altijd maar door gegaan met ons leven, nooit de tijd genomen om dit vreselijke verlies een plaatsje te geven.


Je kan dus heel lang doorgaan met gevoelens weg stoppen, maar ééns wordt het getriggerd om in alle hevigheid op te duiken. Dat gebeurde dus bij ons. NU moesten we er iets mee doen,maar hóe??


Gezocht op internet, uitvaartcentra gemaild, maar er was echt niets te vinden wat ons kon helpen, met dit een plek te geven.

hart gemaakt voor 3 overleden babys in de baarmoeder

Íemand raadde ons hemelwieg aan en zo kwamen we in contact met Nathalie. Gemaild, gebeld en zo ontwierp zij een totaal biologisch afbreekbaar hartje. Dat is ons plan ...om dit hartje...op 17 mei 2020 achter te laten in een stomend riviertje, een plekje waar wij rust vonden. Het hartje is precies geworden wat wij in gedachten hadden. Zo mooi.


Nathalie is het hartje zelf komen brengen omdat de ptt , door haar 1e gemaakte hartje, kwijt was geraakt .
In een mooi kistje, in de aardse kleuren ,die wij hebben aangegeven. Nu kunnen wij onze 3 zo gewenste kindjes, symbolisch, terug geven aan het water. Nathalie bedankt.


JUNI 2020


Eindelijk hebben wij het herdenkings hartje , wat Nathalie voor onze kindertjes gemaakt heeft, kunnen wegbrengen naar de voor ons 'speciale plek'. Na 30 jaar, hebben we onze zo gewenste 'maar nooit voldragen kindertjes' een plekje kunnen geven.


Door de corona, niet op de plek , die wij eerst in onze gedachten hadden, maar een andere, hele mooie plek, waar rust en ruimte is , waar de wind ruist en het riviertje het meeneemt. Een plek , waar wij , toch heen kunnen , maar niet veranderd, een plek waar wij het volledig afbreekbaar herdenkings hartje terug hebben gegeven aan de natuur, het water van een kleine rivier. Eindelijk heeft ons verdriet, wat bleef knagen , een plek gekregen. Over is, het mooie herdenkings engeltje, wat bij de foto van onze mooie dochter met haar gezin , staat. Ze horen erbij.


Lieve nathalie, dank je wel voor jou inzet, onze kindertjes zijn thuis

Opdracht die ik mag delen.


Deze ouders zijn 3 kindjes verloren, en het is nu 30 jaar geleden. Ze hebben het altijd weggestopt, en nu komt het in alle hevigheid naar boven. En hebben ze het gevoel er iets mee te willen doen. Loslaten. Het is de bedoeling dat het een hart wordt, dat wat zwaarder is zodat het op de bodem van een riviertje kan blijven liggen en zo afgebroken wordt door de natuur.

{biologisch afbreekbaar} en dat is vilt.


Voor de kindjes 3 crusifixjes erop. Ik ga voor deze mensen aan de slag en vind een steen in de vorm van een hart. Iets wat te groot dacht ik, en leg deze weg in het atelier en vind een nieuwe steen die wat kleiner is. En maak daar vilt omheen en maak het in de natuur pasteltinten zoals was gevraagd. Eenmaal klaar, gaat het hart in een houten doosje op de post. Alles klopt, geen fouten gemaakt. Maar het pakketje komt niet aan. We hebben het beide constant gevolgd. Contact opgenomen met de klantenservice van de ptt. de track en trace code doorgegeven. Er wordt een onderzoek gestart en na 2 weken krijg ik het verlossende antwoord. Het is kwijt. Dat meen je niet, wat een ramp.


Ik neem contact op met de opdrachtgever en vertel het verhaal en dat ik een ander hart ga maken. Ik pak de steen in hart vorm en zeg zal ik deze dan toch maar ga gebruiken. En op dat moment krijg ik kippenvel over mijn hele lichaam. Als ik ermee aan het werk ga, in het atelier hoor ik opeens een hoop gekwetter in de tuin. Ik kijk door het raam, zitten er 3 koolmeesjes me aan te kijken.

Ik laat ze het hart zien en zeg, ik ben ermee bezig hoor. en ze vliegen weg. Nu is het goed denk ik.

Omringd door vlinders laat ik los. Om je nooit los te laten. uit mijn gedachten en hart.
Voor altijd heb ik je lief.

Hemelwieg met vlinders


Zwanger, 15 weken. Alles ging goed, en dan krijg je te horen dat je kindje meervoudig gehandicapt is en moet je beslissen over een leven.

Eigenlijk 2 levens. Dat van je kindje en dat van jezelf.

Niemand mag daar over oordelen, wat je ook beslist. Want hoe moeilijk is het om te kiezen voor een leven met een kind dat niets kan, en hoe moet je leven met de gedachte dat je de beslissing neemt om de zwangerschap af te breken. Wat je ook kiest, je kiest met liefde.

En omdat je zo naar dit kindje hebt verlangd wil je ook het afscheid goed doen, liefdevol en met alle aandacht die dit kindje verdiend. Een zachte Hemelwieg is waar de keuze op valt, met vlinders en een kleine wade. Met een waterwiegje voor de watermethode,die precies in de hemelwieg past. zodat je je kindje langer bij je kan houden. Je mooie foto's kan maken, en goed begint met het rouw- proces. Neem de tijd, er staat geen tijd voor.

Je wilt het goed doen. En dat doe je ook. Liefdevol met familie en vrienden die er zijn om je te steunen.

EEN WORKSHOP ALS

Een streling van de ziel

Ik kwam binnen zonder beeld en zonder woorden. En daarin was ik niet alleen. De vier deelnemers van de workshop “Vertel je verhaal in vilt” vielen in hetzelfde warme bad van zachte stof, mooie materialen, open gesprekken en heldere uitleg.
Nathalie (Vilting Fingers en Hemelwieg) en Patricia Sandifort (Hemeldoos) lieten ons met al onze zintuigen ervaren hoe het is om het thema ‘verlies’ te verwerken in kleuren en patronen. Plukken zachte merinowol tussen je vingers. Zijde om er glans aan te geven en lapjes stof om patronen toe te voegen. Stralen helder water om de stoffen en kleuren in elkaar over te laten lopen. Met je handen de stoffen rollen en kloppen om er een stevig geheel van te maken.
Het uitpakken van de Hemeldoos was al een cadeautje. Ik had voor de gele gekozen, mijn lievelingskleur. De kleur van licht en liefde. Het houten kistje met uitneembare zijden, is een wereldje op zich. Er zit een lichtje bij. Het enige wat je nog hoeft te doen, is je verhaal erin stoppen. Of je herinneringen, je verdriet, je dankbaarheid, je vragen en je antwoorden.
En dat deden we. Stil en uitbundig, met tranen in onze ogen en een schaterlach.

Het resultaat was verbluffend. Kleurrijk en kunstzinnig. Maar de weg ernaartoe was eigenlijk het allermooiste. Mijmeren over een groot verlies en daar kleur en vorm aan geven is een zielenreis met een prachtige bestemming: heb je daar ineens een doos vol kleur en herinnering om mee naar huis te nemen.

Een workshop waarin je in een dag een mooi plekje maakt en je verhaal vertelt met niets anders dan je zintuigen en je fantasie. Een plekje om foto’s in te bewaren of een briefje in te stoppen.
Een aanrader voor jonge kinderen die eenn lief familielid zijn verloren. Voor vaders en moeders die geen plek hebben voor hun doodgeboren kindje. Voor iedereen die een kaarsje aan wil steken in een huisje vol herinnering.
Dit beeldverslag maakte ik ter herinnering en inspiratie. Ik wens mensen die geliefden zijn verloren een zelfgemaakt viltverhaal in een Hemeldoos toe!
recensie geschreven door Marian Schutte

Een hemelwieg van oma

Want ze werd nog geen oma

Roze witte hemelwieg met sluitkoord en bloem

Hoe bijzonder kunnen een vader en moeder zijn?


Stel je eens voor dat jij de vader of de moeder bent. En je wordt gebeld door je dochter, die je verteld dat het hartje niet meer klopt. Je wist nog niet eens dat je opa of oma zou worden.


Wat gaat er dan door je heen. Hoe kun je er voor haar zijn, en hoe ga je dit zelf verwerken. Je kind verliest haar kind. Kun je er over praten en wat kun je dan zeggen. Troostende woorden en luisteren. En hopen dat je niet iets kwetsends zegt. Het is al moeilijk genoeg.


De moeder heeft het kaartje van Hemelwieg ergens gezien en is in het atelier komen kijken. Ik had een aantal wiegjes klaar staan en het oog viel gelijk op 1. En ze bedacht dat ze deze ging meenemen om aan haar dochter te geven. Zodat ze op een goede manier afscheid kan nemen.


Mooi als ouders op deze manier hun kind willen helpen met de verwerking van het afscheid van een GROOT wonder.

Na het telefoongesprek

moest ik een traantje laten

hemelwieg met watermethode, voor kindjes die zijn overleden tijdens de zwangerschap. opbaren in water

De telefoon ging, een aanstaande vader vertelde dat het niet goed gaat met de zwangerschap van zijn vrouw. Hij maakt een afspraak met mij om samen met zijn vrouw een Hemelwieg te komen uitzoeken. Na ons telefoongesprek moet ik een traantje laten. Het komt dichtbij. Maar het is ook niet goed, als het je niets doet. Ik kan dit.


Als ik ze aan zie komen lopen gaan mijn gedachten terug in de tijd. Ik zie onszelf aan komen lopen. Wij waren toen ook zo jong. Wat een verdriet hebben deze mensen. Ze is nog zwanger van hun eerste kindje, dit kindje gaat geboren worden in het ziekenhuis en ze willen graag een Hemelwieg om het kindje in mee naar huis te nemen.


Ze komen binnen en leg uit dat in het atelier ook leuke activiteiten zijn en er niet alleen Hemelwiegjes staan. Dat ik deze heb klaar gezet en dat ze gelijk worden geconfronteerd. Dit zodat ze daarop voorbereid zijn. Bij binnenkomst in het atelier valt haar oog gelijk op 1 en is de keuze snel gemaakt. Er zit ook een waxinelichtje bij om thuis neer te zetten als aandenken.

De watermethode weten ze niet, ik geef het waterwiegje mee er zit ook een dekseltje bij om het af te sluiten voor vervoer. Dan kunnen ze later beslissen of ze er gebruik van maken. Met een knuffel verlaten ze mijn atelier. Ze zijn blij met hun Hemelwieg en dat ze op een warme en zachte manier afscheid van hun kindje kunnen nemen. Voelt gek blij zijn en heel verdrietig te gelijk.

hemelwieg met watermethode, voor kindjes die zijn overleden tijdens de zwangerschap. opbaren in waterafscheidsprijs 2017

van Yarden.Ik ben enorm trots op wat Hemelwieg heeft bereikt. Fijn dat het in de kranten  heeft gestaan en op de lokale zender van Harderwijk te zien is geweest. Er is veelvuldig gestemd en ik heb enorm veel positieve reacties gekregen. Hemelwieg heeft de 8ste plaats behaald van de 130 inzendingen. De watermethode van Ilona Tiemens van Putten heeft de Juryprijs gewonnen. Ook dat is goed nieuws voor mijn afscheidswiegje en de erkenning voor de watermethode.


Iedereen Hartelijk bedankt voor jullie stem